donderdag 19 januari 2012

Zuid Afrika

18 januari
                                          Tankstation onderweg.

Toen we de bus klaarmaakten voor vertrek, kwam er een politie auto naast ons staan. Hij was gisteravond aan het joggen geweest en had ons zien staan, daardoor was hij nieuwsgierig geworden en kwam nu even kijken, en vragen waar we vandaan kwamen enz. Toen we Zuid Afrikaans geld uit de muur wilden halen reed hij achter ons aan om een oogje in het zeil te houden. Deze dag moesten we een behoorlijk eind rijden naar Yzerfontein. Als eerste zagen we een overstekende schildpad waar we bijna overheen reden. We hebben onderweg nog even volgetankt, en René en Mary Ann een SMSje gestuurd van onze vermoedelijke aankomst. Hoe meer we zuid-westwaarts
gingen des te warmer werd het, de temperatuur liep op een bepaald moment op tot 41½ graden, gelukkig ligt Yzerfontein aan de kust, dus koelde het weer af tot een graad of 30, wat te doen was.

                                          Guest House "Kaijaiki" van René en Mary Ann.

Om een uur of vijf  kwamen we aan bij het “Guest House/resaurant” van René en Mary Ann. We werden daar zéér hartelijk ontvangen door René, en we hadden natuurlijk heel wat bij te praten.
Mary Ann had voor de avond een bijzonder lekkere mossellasagna klaargemaakt, wat we in hun eigen zeer gezellige en sfeervolle restaurant met z’n vieren hebben genuttigd. We kregen voor het verblijf één van de sfeervolle huisjes met alles er op en er aan die naast het restaurant staan toegewezen. Na het eten zijn we naar hun eigen huis toe gereden. Een zéér mooi direct aan het strand gelegen strakke bungalow in een heel mooie woonwijk

19 januari

                                          Jannie wandelt op het strand van Yzerfontein.

Heerlijk ontbeten op het terras voor ons appartementje. Uiteraard een soort relaxdag vandaag. Een wandeling langs het strand van de Atlantische oceaan en door Yzerfontein gelopen. Wat ons opviel dat er ong. 90% blanke mensen wonen of verblijven in het dorp, er wonen officieel ongeveer 1300 mensen, maar er zijn hier heel veel vakantieverblijven/huizen. Wij zagen vlak in de buurt van het guest house van onze vrienden een winkel met koffiecorner waar je ook op internet kon, dus zijn we daar naar toe gegaan om onze site weer bij te werken.

20 januari

                                          Olijfproeverij.                                   

Vandaag het wasgoed geregeld. Wij zijn naar de ong. 20 km. verderop gelegen stad Darling gegaan. Onderweg kwamen we langs een olijfboerderij waar ook een olijfproeverij bij was.
We besloten daar heen te gaan, het was zeer gezellig en interessant. We kregen daar rode en witte wijn met stukjes brood en hebben diverse tappenades en olijven geproefd en er uitleg over gekregen, er werd ons ook uitgelegd en dat konden we ruiken dat er van olijven zeep en badschuim werd gemaakt. Vervolgens zijn we doorgereden naar Darling waar we probeerden onze gasfles weer te vullen, wat daar niet lukte, want ze hadden niet het juiste vulstuk  De stad nog even bekeken, en boodschappen bij een grote supermarkt gehaald en vers fruit en groente bij een kraampje buiten. En daarna terug naar ons guest house aan de kust.

21 januari 

                                          Struisvogels in "West Coast National Park".

De temperatuur was vandaag heerlijk een graad of 28. Op aanraden van René zijn we naar het
“West Coast National Park” gegaan wat daar redelijk in de buurt ligt. Het geheel dat zegt de naam van het park al lag in de duinen aan de “Atlantische Oceaan”. Als eerste zagen we de diverse struisvogels. We moesten remmen voor een zéér snel bewegende slang van ongeveer een meter lang, daarna hebben we nog wat springbokken en herten gezien. Op een bepaald moment kwamen we bij een rotspartij waar het water tegen de kust aanbeukte. Daar troffen we een jong koppel wat lekker spul op een barbecue maakte, en zij vroegen ons of we ook wel een paar stukjes kip wilde proeven, waarop we uiteraard geen nee konden zeggen. Nog even met een man en vrouw uit Servië gesproken die alles over onze reis wilden weten. Daarna nog een bezoek gebracht aan een authentiek koffiehuis. Waarna we weer huiswaarts zijn gegaan.

22 Januari

                                          Het ontbijtje.

Vandaag een totale relaxdag gehouden met zonnen, koffie drinken en de foto’s en site bijgewerkt. En om 4 uur in de middag zijn we naar het huis van René en Mary Ann gereden,
ongeveer 8 minuten rijden van het guest house. We hebben daar heerlijk gegeten van de braai.
En het huis wat puur aan het strand staat bij daglicht bekeken. Een witte vrijstaande bungalow van een strakke architectuur met veel glas.

23 januari
                                          Jannie op het zuidelijkste punt van onze reis.

Voor dat we weggingen even op internet gekeken of we al bericht binnen hadden van scheepvaart maatschappijen i.v.m. de mogelijkheden van het vervoer van de bus van Kaapstad
of Walvisbaai naar Ghana. Daar er geen mailtjes van de firma’s binnen waren gekomen zijn we vertrokken naar het ong. 80 km zuidelijk gelegen Kaapstad. Daar aangekomen zijn we eerst gaan tanken en toen naar de haven gegaan. Bij een scheepvaart maatschappij inlichtingen over het vervoer van de auto genomen, die ze ons niet direct konden geven, dus zouden we worden terug gemaild of gebeld. Hierna zijn we via de zéér mooie kustweg in de richting gegaan van “Kaap de Goede Hoop”. Op het moment dat we door een winkel gebied reden zijn we uitgestapt hebben daar wat gewandeld en hebben daar in een restaurantje geluncht. Daarna verder gereden op zoek naar de tafelberg, maar kwamen eerst terecht in een nationaal park waarin “Kaap de Goede Hoop” ligt.


Onderweg hebben we nog enkele diersoorten kunnen spotten o.a. bafoons (een baviaan soort), struisvogels in alle soorten en maten, herten en een schildpad. Toen Kees even de schildpad oppakte voor de foto piste hij over zijn arm en hand, en dat vond hij niet zo fijn. Daar het richting donker liep besloten we omdat we ook nog de tafelberg wilden zien om daar in de buurt een slaapplek te zoeken. Die vonden we op de terugweg tussen de rotsen aan de zee.

24 januari

                                          Tafelberg Kaapstad met rechts boven het kabelstation.
Tijdens ons ontbijt werden we verrast door een groepje van een stuk of zeven dolfijnen. Toen we net onderweg waren moesten we het even rustig aan doen omdat een paar apen overstaken voor de bus langs. Vervolgens zijn we een stukje langs de kust gereden en hebben even in een pittoresk stadje gewandeld om daarna onze weg te vervolgen richting Kaapstad om daar naar de tafelberg te gaan. Daar aangekomen was het ontzettend druk van de toeristen. Dus moesten wij in een rij gaan staan om kaartjes te kopen om met een kabelbaan omhoog te kunnen. We kregen na ongeveer een half uur wachten de mededeling dat door de windkracht de kabelbaan die dag niet meer zou werken. Waardoor wij besloten weer terug te gaan naar Yzerfontein.

25 januari

                                          Het huis van René en Mary Ann.

We hebben besloten morgen zo zoetjes aan te vertrekken richting Walvisbaai (Namibië), dus
zijn we zo langzamerhand begonnen om de bus voor de terugreis voor te bereiden. Jannie het wasgoed en de bus van binnen op orde brengen, Kees wat kleine technische dingen, zoals olie bijvullen, voorwiel demonteren om de remblokken te controleren, de schuifdeur beter sluitend
maken en banden weer op de goede spanning brengen enz. Nadat we alles klaar hadden voor morgen, werden we door een buurman van de overkant geroepen of we bij hem op het terras een glaasje wijn wilden komen dringen, wat we deden. Daarna zijn we naar het privé huis van René en Mary Ann gereden wat aan het strand staat ongeveer 10 minuten rijden, om daar een foto te maken van de Tafelberg in Kaapstad zo’n 80 km zuidelijk gelegen over de weg. Daar zij aan een baai wonen is het hemelsbreed veel minder en als het dan helder weer is kunnen zij de Tafelberg vanuit hun huis zien. Omdat wij niet in het bezit zijn van een professionele camera, bleek ons toestel het niet aan te kunnen, want de foto’s waren niet scherp genoeg.

26 januari
                                          Hoe de wijn van druiven wordt gemaakt.
Na het ontbijt de spullen uit de koelkast van het huisje gehaald en in de koelkast van de bus gedaan. Afscheid genomen van René en Mary Ann, en vertrokken naar het Noorden. Onderweg kwamen we nog een paar fietsende overlanders tegen uit Amerika en hebben met hun een bakkie koffie gedronken. Daarna zijn wij naar een wijnfabriek annex wijnproeverij geweest, waar we tekst en uitleg hebben gekregen hoe de wijn wordt gemaakt en in containers richting Europa gaat waar het in andere fabrieken in flessen met diverse merken wordt gedaan. Na in de proeverij nog even van diverse wijn geproefd te hebben en twee flessen hebben gekocht zijn we weer verder gegaan. In het doodstille dorpje Nuwerus een plekje te hebben gevonden naast de plaatselijke kerk heeft Jannie een lekker maaltje in de bus gemaakt.

27 januari
                                          Slaapplekkie naast de kerk.

We zijn vanmorgen naast de kerk wakker geworden na een doodstille nacht. We zijn verder gereden naar Viooldrif de Zuid Afrikaanse grensplaats met Namibië. We kwamen er omstreeks 12 uur aan. Alle formaliteiten aan beide kanten namen een half uur in beslag, voor ons een nieuw record. Voor de rest was het een reisdag waarin niet veel gebeurde, in een bepaald gedeelte kwamen we ongeveer 8 tegenliggers in een uur tegen. Tevens kwamen we over een afstand van ongeveer 550 km. 4 dorpen en een stad tegen. We zijn tot het tankstation in Mariental  gekomen om daar te slapen en morgen te tanken en door te gaan naar de Sossusvlei, (Dit  is een vallei die beroemd is om zijn zeer hoge rode zandduinen).